Cu o valoare totală de 120 de milioane de euro în, aproape dublu față de primele trei luni din 2022, piața investițiilor imobiliare din România se dovedește a fi în continuă creștere, în special prin intermediul tranzacțiilor din segmentul industrial și logistic ce reprezintă acum aproximativ 50% din volumul pieței și prin intermediul celor din segmentul spații pentru birouri ce reprezintă în jur de 40% - conform raportului Colliers - CEE Investment Scene Q1 2023.
Citiți mai multe despre asta în articolul din Profit.ro:
România a avut rezultate surprinzătoare față de principalele țări din Europa Centrală și de Est. Ca idee, volumul total generat de piețele Bulgariei, Cehiei, Ungariei, Poloniei, României, Slovaciei împreună a scăzut cu mai mult de 50%. Colliers preconizează că, în absența oricăror evenimente externe ce ar putea provoca o scădere importantă a activității economice generale în zona euro, Europa Centrală și de Est va continua să depășească noii săi parteneri occidentali, grație fondurilor UE absorbite și datorită mediului de afaceri extrem de dinamic.
Pe lângă performanța puternică a României, regiunea Transilvaniei a cunoscut o activitate remarcabilă pe piața imobiliară.Transilvania, cunoscută pentru peisajele sale pitorești și bogatul patrimoniu cultural, a devenit o destinație atractivă pentru investitori. Economia să în creștere și climatul investițional favorabil au alimentat atât proiecte imobiliare rezidențiale, cât și comerciale în regiune. Orașe precum Cluj-Napoca și Brașov au fost martorii unei creșteri în sectoarele industrial și logistic, atragând investiții semnificative din partea jucătorilor interni și internaționali. Această creștere a activității imobiliare din Transilvania se adaugă la performanța generală a României pe piața imobiliară, solidificând și mai mult poziția țării că destinație promițătoare de investiții în regiunea ECE.
În timp ce volumele investițiilor în Europa Centrală și de Est au scăzut cu 57%, față de primul trimestru din anul trecut, până la aproximativ 1,3 miliarde EUR, rezultatele din alte regiuni ale UE, au arătat scăderi de la un an la altul de 62%. Polonia rămâne lider în regiune, cu volume de investiții reprezentând 50% din totalul celor mai mari șase țări din Europa de Est, urmată de Cehia și Ungaria, cu o pondere cumulată de 31% din volumele din primul trimestru al anului.
Sectorul industrial și logistic a fost dominant în România în primul trimestru al anului 2023. Cu o pondere de 50% din volumul total al investițiilor, sectorul industrial și logistic este urmat de spațiile de birouri cu o pondere de circa 40%. În mod similar, la nivelul Europei Centrale și de Est, sectorul industrial și logistic conduce față de sectorul de birouri și comerț cu amănuntul în primul trimestru al anului, pe măsură ce activitatea s-a relaxat și deficitul de aprovizionare a devenit mai vizibil. Pe măsură ce condițiile economice și ratele de finanțare continuă să evolueze, perspectivele pentru piața imobiliară din regiunea CEE-6 rămân mixte, evidențiind necesitatea monitorizării potențialelor riscuri și incertitudini.
Oricum performanța impresionantă a investițiilor imobiliare a României în primul trimestru al anului 2023 a fost susținută probabil și de activitatea notabilă din regiunea Transilvaniei. Atracția regiunii, cu frumusețea să pitorească și climatul investițional favorabil, a atras investitori, ceea ce a condus la dezvoltări semnificative atât în domeniul imobiliar rezidențial cât și comercial. Cu sectoarele industriale și logistice înfloritoare ale Transilvaniei în orașe precum Sibiu, Alba Iulia, Cluj-Napoca și Brașov, România își consolidează poziția că destinație promițătoare de investiții în regiunea Europei Centrale și de Est.